Det känns konstigt

För en vecka sedan så hade jag min sista föreställning av Romeo Julia. Det kändes konstigt, att lämna något en har arbetat flera timmar med varje vecka under månader. Att det bara var över sådär tvärt. Det känns konstigt att inte längre behöva vakna tidigt på morgonen på lördagen för att gå till teatern, eller komma hem sent på kvällen efter ännu en föreställning. Det känns konstigt att aldrig mer vara Gregory eller Rosalina. Aldrig slå till Elin på fingrarna under vår slagsmålsscen eller bli exaltrerad över Kim Edermans närvaro.


Och det känns samtidigt skönt, otroligt skönt, att äntligen ha tid över. Att äntligen kunna få sova ut, engagera mig politiskt och ha tid för mig själv. Visserligen varar den fritiden bara en kort stund, snart är det en ny föreställningsperiod med nya roller, nya karaktärer att utforska och nya möjligheter att utvecklas i en, förhoppningsvis, positiv riktning.


För det är det jag har gjort under min tid på Roj, utvecklats.


Jag har alltid varit intresserad av teater men har sett det som något som inte var möjligt för mig, delvis på grund av att jag inte har kunnat prata ordentligt men även på grund av min synliga funktionsnedsättning. Eftersom att många teatrar har auditions så har jag känt att jag inte skulle ha haft en chans att engagera mig då jag har känt att ingen skulle vilja anställa en halt person med ortos. Jag har till och med fått höra det på en casting för en film, att min ortos är för synlig för att jag ska kunna få roller i större produktioner. 

RoJ är bra på det sättet. Alla som är med brinner för teatern, och alla får vara med oavsett erfarenhet eller utseende. Det är inga auditions, inga krav (förutom engagemang) som man måste uppfylla.
Jag har även alltid varit blyg. Jag har även alltid haft svårt för att ta kontakt med folk. Jag har även alltid varit osäker på hur jag ska agera i sociala sammanhang. Min röst har ofta svikit mig under presentationer i skolan, jag har stressad mig igenom orden och varit virrig.


Men nu, nu när jag har spenderat månader med att lära mig prata på rätt sätt, så har det sakta börjat försvinna. Jag har även blivit mer ansvarsfull, vilket man behöver vara när man är med i en produktion. Det går inte att inte ta det seriöst, eller strunta i repetitioner för att en inte känner för att gå. Jag har fortfarande en lång väg att gå och mycket att förbättra i min rollgestaltning men det går an.

 Jag har visserligen varit med i en föreställning tidigare, "Momo", men det var en mindre roll med färre repliker och då var jag inte duktig. Då talade jag snabbt, tyst och otydligt. Det var i Romeo Julia som jag faktiskt blev stolt över min insats. 

 

RoJ har även gett mig så mycket annat. Jag har fått så många underbara vänner under de här månaderna, vänner som har gjort mig så glad när jag har behövt uppmuntran och jag har även lärt känna många nya människor i olika åldrar. 

Så därför tackar jag för den här tiden. Tack för dessa underbara månader, och jag hoppas att får träffa alla snälla personer från ensamblen i fortsättningen.


Och tack RoJ, för mitt A i betyg inom Retorik. Jag tror knappast att jag kunde ha gjort det utan denna erfarenhet.



Kommentarer
montague@gSm

Jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Förra terminen ordnade min engelskalärare (bästa läraren jag någonsin har haft) teater som Elevens Val. Jag gick med i gruppen och det är något av det bästa jag har varit med om. Vi spelade också Romeo och Julia, men på engelska. Själv spelade jag Friar Lawrence, och jag är och har alltid varit blyg (precis som du skriver - rösten sviker vid presentationer, man stressar sig igenom det man säger mm.), men under de två föreställningarna vi hade gick allt bra. Jag var inte Emmy, jag var Friar Lawrence.
Jag saknar det jättemycket. All tid vi lade ned på det och jag har lärt känna folk som jag kanske inte ens säger 'hej' till i korridorerna.
Läraren som anordnade blev gravid och födde barn några dagar före första föreställningen och kunde därför inte komma och titta på. Vi ska samlas, hela teatergruppen, om några dagar och titta på föreställningen tillsammans (det var en som filmade). Några i teatergruppen, inklusive jag, har bestämt oss för att göra en teater till vår engelskalärare som tack för allt hon gjorde för oss. A Midsummer Night's Dream eftersom Shakespeare är henne största idol.
Oj, vad mycket babbel det blev. Men ville bara säga att det var så kul att du kände exakt samma sak, du och jag.

2014-05-24 @ 17:44:13
montague@gSm

uh, såg inte förrän nu vad konstig den sista meningen blev.
'Men ville bara säga att det är så kul att vi känner exakt samma sak.'*
PS. din blogg äger

2014-05-24 @ 17:47:39


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

tonky.webblogg.se

En blogg som handlar om min vardag och typ hbtqa+, feminism, sexism, respektlösa människor och ankor.

RSS 2.0